En dag som udvekslingstudent i Kina

En overdosis af gæstfrihed fra komplet fremmede, en nyfunden smagspalette, stolthed for traditioner og et kulturchok uden lige.


Det er bare nogle af de ting jeg oplevede, da jeg i 10 dage boede hos en værtsfamilie i Kina.

Dette var min anden tur til Kina, men i modsætning til første gang var jeg denne gang ikke alene afsted. For på denne tur fik jeg, sammen med 9 skide tossede og skønne piger, afprøvet hvordan livet som en vaske ægte kinesisk teenager var.

Billedet viser 9 piger der sidder på en trappe foran nogle højhuse. billedet blev taget i Kina i byen Wuxi.


Hverdagen for en ung kineser er fyldt med skole, pres og tæt på ingen fritid - og dette gælder Hver evige eneste dag.


Her er en af de dage:


早上好中国 - Godmorgen Kina!

Kl. 05:30 var det tid til at sige Rise and Shine! For kl. 6 stod morgenmaden på bordet.


Morgenmaden var altid en overraskelse. Nogle dage var det utroligt lækkert, og andre dage var det virkelig klamt..... øhm jeg mener øjenåbnende.


I Kina er der ikke noget mad der er klassificeret som "morgenmadsprodukter", så ALT lige fra nudler til kager kan blive spist i de tidlige morgentimer. En af dagene fik jeg endda et sort æg til morgenmad!?!

Brødlignede dumplings fyldt med tofu og spinat eller en sød creme lavet af sesamfrø.
Disse lækre brødlignede dumplings er fyldt med tofu og spinat eller en creme lavet af sesamfrø, og var min yndlings morgenmad.
En kinesisk dreng der hedder sam.

Min værtsfamilie bestod af 17-årige Sam og hans forældre.


På denne tid af dagen sad Sam normalt med en bog i den ene hånd og spisepinde i den anden, mens han lavede hans hukommelses-lektier. Hukommelses-lektier er pretty much som det lyder: Han læste noget tekst om og om, indtil han kunne huske det udenad. Senere i skolen blev han så testet i, om han kunne gengive hele teksten. Sam fortalte mig at hvis man fik fejl i testen, så skulle man op på kontoret og lave testen 3 gange mere! Prøv at tænk på, hvis det samme gjaldt i danske matematikprøver - så tror jeg vi ville have brug for et meget større kontor. 😁Nye elever i klassen

Det krævede en livsfarlig og ulovlig tur med taxa, for at komme hen til Sams gymnasium. Nu har jeg ikke kørekort endnu, men jeg vil nok sige, at det ikke er helt lovligt at køre på cykelstierne - eller er det bare mig der er gal på den?

Hovedbygningen til Sams gymnasium. En kæmpe blå bygning.
Hovedbygningen til Sams gymnasium.

Hvad der gjorde hele taxa turen værd, var udtrykkene på de kinesiske elevers ansigter, da vi gik ind i klasselokalet første gang. Min danske veninde Elisabeth og jeg skulle have matematik sammen i første modul, så vi gik sammen hen til lokalet.

Jeg trådte først ind i lokalet.... og i et vendte alle ansigter sig mod mig, og jeg kan høre et overrasket "wooooow!" komme fra hele klassen. Jeg tror aldrig, jeg har følt mig så blond og skandinavisk, som jeg gjorde i dette øjeblik. Det kom helt bag på mig, hvor specielt det var for dem at se udlændinge i Kina - jeg følte mig nærmest som en unik truet dyreart.

Elisabeth trådte ind i lokalet 2 sekunder efter mig, og elevernes chokerede øjne nærmest skreg "er der to af dem!?!?!".

klasselokale i kina.
Vores klasselokale.
Alle eleverne havde en slags "sadeltaske" til deres skrivebord, hvor de opbevarede deres bøger, eller i Sams tilfælde er det hans snacks og instant kaffe.
Her er en sød besked og nogle småkager, som jeg fik af en genert pige. Bogen neden under noten gav en dreng mig, så jeg havde noget at læse i, hvis jeg begyndte at kede mig.

Ellers forløb dagen nogenlunde normalt, måske lige på nær nogle enkelte unormale ting...


- Skolen havde sit helt eget museum, for folk der gerne ville lære om skolens historie.

- Toiletterne var huller i gulvet, og der var intet toiletpapir i miles omkreds.

- Klasselokalerne havde 50+ elever, og nogle af lærerne talte i mikrofon, for at den bagerste række kunne høre dem.

- Der var en sovepause midt på dagen. Jep, 45 min. til at tage en lur, ved sit skrivebord.

- Og så var der selvfølgelig også morgenløb for alle elever hver dag efter første modul.

- Efter en normal skoledag, var der for det meste også lige lektioner om aftenen.


Det ligner da en helt normal skoledag - præcis som i Danmark.


Who am I kidding? Jeg var helt bestemt i kulturchok!


Frokost: Undgå den nederste kantine!

Selvfølgelig havde skolen en to-etagers bygning til deres to kantiner, for alt er større og sejere i Kina. Jeg fik dog strenge ordre fra Sam om at holde mig langt væk fra den nederste kantine, for den havde et ry om at give madforgiftning.

For en vegetar, som jeg, var mad mulighederne overraskende gode. Man fyldte en bakke med ris og tilbehør, og så fik man den obligatoriske æggesuppe ved siden af.

Min bakke bestod normalt af 20% ris, 10% grøntsager og 70% tofu. Kina må seriøst være verdens førende land indenfor tofu, for bare i kantinen alene var der 5 forskellige tofu-retter: stegt tofu, marineret tofu, silke tofu, tofu og æg og tofu suppe.


Den øverste kantine.
Her er Frejas frokost.

Danskerne slippes løs i den gamle bydel

Okay måske levede vi ikke helt præcis som en kinesisk teenager, for efter frokost tog vi på tur til den gamle bydel, mens Sam og de andre kinesiske elever måtte blive på skolen helt indtil kl. 17.

Indgangen til den gamle bydel xiao lou xiang.

Den gamle bydel var ikke helt det forventede syn. De gamle smukke antikke bygninger var der, men inden i mange af dem blev der solgt de mest plastik-fantastiske souvenirs, og de små krogede gader var fyldt med orange plastik træer. Det var overraskende at se et så kulturelt og historie rigt sted, blive brugt som salgsmuligheder, og dette var desværre en tendens vi kom til at se mange gange på vores tur.

Bubble tea!

Jeg var ikke en kæmpe fan i begyndelsen, men Kina har overtalt mig... Bubble tea er fantastisk.


Bubble tea er mælke te med nogle bubble-lignede kugler i, som enten kan være lavet af gele, dej eller kartoffel. Det er en kæmpe trend i Kina, og af god grund. Man kan få bubble tea i alle smage, som f.eks kokos, ananas og chokolade. Mums!


Hvis du ikke kan forstå de kinesiske tegn, der står på kortet, kan du desværre også komme ud for at bestille noget ret mærkeligt, ligesom Elisabeth gjorde, da hun bestilte en te med græskar stykker i (teen til højre på billedet).


家 - familie og hjem

Ordet 家 (udtales jia) betyder både familie og hjem, og ordet beskriver hvordan jeg tilbragte mine aftener i Kina, nemlig sammen med min værtsfamilie i deres 80 kvm lejlighed.


Om aftenen spiste jeg aftensmad og hyggede mig sammen med min værtsfamilie, lige indtil jeg ikke længere kunne holde mig vågen, hvilket var ca. omkring kl. 21.

谢谢! - Tak fordi du læste med!

- Vickytik


Læs også: En dag på en flygtninge-skole i Malaysia

Her finder du alle mine rejsehistorier: Kulturchok