En dag på en flygtninge-skole i Malaysia

Opdateret: 3. jan. 2020

I 2018 var jeg i Malaysia, med min efterskole (Ranum Efterskole College). Vi fik den vilde opgave at undervise på en skole udelukkende for flygtningebørn i 5 dage. Jeg var lærer i mange fag; engelsk, matematik, geografi og idræt.


Oplevelsen var foruroligende, udfordrende og helt aldeles FANTASTISK! Både oplevelsen og nogle tips til at undervise i udlandet får du lige her og nu, så læs endelig videre.


En sød elev fra Hilla Community Centre, som lige ville sige hej til mig.

Morgensamling - En malaysisk version af Sigurds bjørnetime

Hilla Community Centre er en frivillig drevet skole, der har dedikeret alle deres faciliteter til at undervise flygtningebørn, og i 5 dage havde de fået mig som ekstra lærer.


Vi blev glædeligt modtaget og vist rundt af skolens grundlægger, og børnenes allerstørste fan, Enoch Kim. Inden for få minutter af vores ankomst, greb Enoch en guitar og forvandlede hele lokalet til en malaysisk version af Sigurds bjørnetime. Børnene sang og dansede, med engagement som Broadway sangere.


Tænk at sådan et stærkt fællesskab kunne blive skabt så tidligt på en mandag morgen. Det er virkelig imponerende!

Så er vi ved at være klar til morgensamling.

Første lektion

Så var tiden inde... første lektion var matematik for børnehaveklassen.


Så snart morgensamlingen var slut, blev der båret stole og borde frem, så 3 klasser kunne sidde inde i lokalet. Jeg startede op med en navneleg hvor børnene fortalte deres navn, og et dyr de godt kunne lide. Nok kunne jeg ikke huske nogle af deres lange komplicerede navne, men på grund af legen kunne jeg altid huske deres dyr.


Tip 1# Når du underviser i udlandet, støder du på navne der nærmest er umulige for os danskere at huske og udtale. Derfor er det en god ide at starte din første dag med en navneleg.


Når børnene var beskæftiget med matematikopgaver, var de som katte der drak mælk, men så snart de havde spørgsmål eller var færdig med en opgave, så blev man hidkaldt: “TEACHER! TEACHER! TEACHER!” Børnene havde så mange spørgsmål, smil, nysgerrighed og nada fornemmelse af ens privatsfære. Vi fandt hurtigt ud af, at de udprintede opgaver vi havde medbragt hurtigt ville blive lavet, så vi sørgede for at holde nogle Brainbreaks, så vi ikke løb tør for materiale.


Tip 2# Forbered brainbreaks, sange og andre sjove lege hjemme fra. Ligegyldigt hvor forberedt du tror du er, så vil der altid komme et tidspunkt, hvor du har brug for en brainbreak, og børnene elsker dem!Improviseret biologi time

Et par minutter før den næste lektion finder jeg ud af, at jeg skal undervise i biologi i stedet for engelsk.


Lad mig lige male dig et billede af mig i præcis dette moment; øjne fyldt med rædsel, ansigt i komplet chok, kæben faldet ned til gulvet af vantro og en hjerne der stærkt ønskede den havde en hotline til min gamle biologilærer. Det eneste jeg kunne huske fra biologi var fotosyntese... okay ærgelig talt kunne jeg ikke engang huske så meget om det, så jeg fandt et billede på nettet.


Jeg tegnede fotosyntesen på tavlen, og bad børnene om at tegne efter og tilføje alle de dyr og mennesker, de mente havde brug for ilten fra planterne. Jeg opfandt også en fotosyntese-fangeleg. Jeg inddelte alle børnene i 4 grupper: vandgruppen, solgruppen, CO2 gruppen og plantegruppen. Det gjaldt så for plantegruppen om at fange en fra de tre andre grupper, så de kunne danne ilt.


Tip 3# If in doubt, draw it out. Lad børnene tegne en masse, det er en god måde for dem at huske. Det er især en hjælp hvis du skal undervise i noget du ikke er sikker på, så kan du altid få børnene til at tegne noget relateret til faget.
Geografi - tid til at lære om Danmark

Vi gav dem en introduktion til at aflæse kort, ved at lade børnene aflæse intet andet end et kort af Danmark. Børnene skulle placere en håndfuld danske byer under tre kategorier; Sjælland, Jylland og Fyn (undskyld til resten af det danske øhav).


Det var utroligt sjovt at se børnene hjælpe hinanden, for ingen af dem kunne udtale nogen af byernes navne.

Endnu flere billeder af eleverne, og de aktiviteter vi lavede sammen med dem:


Tak fordi du læste med!

- Vickytik


Læs også: En dag som udvekslingstudent i Kina.

Her er alle mine rejsehistorier: Kulturchok